22 Temmuz 2015 Çarşamba

2000 YILINDAN GÜNÜMÜZE EN İYİ FİLMLER

BLOW : 2001 


Blow ( Beyaz Şeytan ) , The Silence Of The Lambs ( Kuzuların Sessizliği ) ' nin efsane yönetmeni Jonathan Demme'nin yeğeni Ted Demme tarafından yönetilmiş biyografik suç filmidir. 70'li yıllardan 80'lerin sonlarına kadar Amerika'da kokain kralı olarak anılan George Jung'ın kariyerini anlatan film oldukça ses getirmiştir. Ayrıca Yung'ın bir dönem Pablo Escorbar'la yaptığı ortaklık ta filmde yer almıştır. Filmde George Jung'ı Johnny Depp, karısını Penolope Cruz, Escobar'ı Cliff Curtis, Jung'ın babasını ise büyük öyuncu Ray Liotta canlandırmıştır. Johnny Depp, hazırlıklar gereği gerçek George Jung ile hapishanede görüşmüş rolüyle ilgili kendisinden tavsiyeler almıştır ve dost ta olmuşlardır. Ayrıca birkaç ay önce gerçek George Jung cezasının bitmesi nedeniyle hapisten çıkmış ve Johnny Depp'i malikanesinde ziyaret etmiştir. 


THE LORD OF THE RINGS : THE FELLOWSHIP OF THE RING : 2001 


2001 - 2003 arasında tüm dünyayı adeta kasıp kavuran Yüzüklerin Efendisi'nin çok ses getiren ilk halkası Yüzük Kardeşliği. Bundan yıllar önce 1954 yılında İngiliz yazar Tolkien tarafından yazılan kitabın beyazperdedeki ilk sınavıdır Yüzük Kardeşliği. Film, Orta Dünya'da Karanlık Lord Sauron'un tüm gücünü toplamak için aradığı güç yüzüğünün bir Hobbit'in eline geçişini ve her ırktan temsilcilerle birlikte yüzüğün yokediliş yolculuğunu anlatmaktadır. Filmde Elijah Wood, Lan McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Andy Sarkis, Christopher Lee, Hugo Weaging, Liv Tyler, Sean Bean gibi usta oyuncular oynamaktadır. Bu ilk filmle birlikte serinin yönetmenliğini ise seriyle kariyerinin zirvesine çıkacak olan yönetmen Peter Jackson yapmıştır. Film ayrıca 13 dalda Oscara aday gösterilmiş ve bunlardan En İyi Sinematografi, En İyi Görsel Efekt, En İyi Makyaj ve En İyi Orjinal Şarkı dallarında olmak üzere 4 dalda ödül kazanmıştır.


A BEAUTIFUL MIND : 2001 


A Beautiful Mind ( Akıl Oyunları ) dünyaca ünlü matematikçi John Albert Nash'in öğrenciliğinden şizofren oluşuna ve muhteşem kariyerine odaklanıyor. Nash'i olağanüstü bir oyunculukla canlandıran Avustralyalı Oscarlı aktör Russell Crowe canlandırmış ve bu rolüyle En İyi Erkek Oyuncu dalında oscar adayı olmuştur. Nash'i bir ömür boyu yalnız bırakmayan eşi Alicia Nash'i ise bir önceki yıl Requiem For A Dream'deki oyunculuğuyla zirve yapan aktrist Jennifer Connolly canlandırıyor. Kurt aktörler Ed Harris ve Christopher Plummer'da yardımcı rollerde iyi iş çıkartıp, filmin müthiş başarısında kendilerine önemli yer ediniyorlar. Filmin yönetmenliğini ise 2013'te The Wolf Of Wall Street'te Dicaprio'nun babasını canlandırarak oyunculukta da kendini kanıtlayan ünlü yönetmen Ron Howard üstlenmiş. 


DONNIE DARKO : 2001 



Donnie Darko, 2001 yılında vizyona girdiğinde büyük sansasyon yaratmış, uzun süre akıllarda yer etmiştir. Kendine özgü, çok geniş bir hayran kitlesi edinmiştir ve bu sayede de kült statüsüne yükselmiştir. Yönetmen Richard Kelly aslında günümüzde hiç ön planda olan bir yönetmen değildir ancak bu film onu da tanınan bir yönetmen yapmış, hatrı sayılır izleyici kitlesi edinmiştir. Filmde günümüzde kariyerinin zirvesinde olan Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Jane Malone ve 80'ler ve 90'ların ikon oyuncusu olan merhum Patrick Swayze yer almaktadır. Jake Gyllenhaal bu filmle tanınmış ve ardından birçok başarılı filmle kendini kanıtlayarak günümüzdeki kariyerine ulaşmıştır. Film, Donnie Darko adlı lise öğrencisinin tavşan suretinde, sadece kendinin görebildiği bir yaratıktan dünyanın sonunun tarihini öğrenmesiyle birlikte yaşananları kusursuz bir dille anlatıyor. 


AMERICAN PSYCO    2000 : 



American Psyco, Brian Easton Ellis'in aynı adlı kitabından yönetmen Mary Harron tarafından beyazperdeye uyarlanmıştır. Filmin başrollerinde günümüzün kuşkusuz en iyi aktörü Christian Bale, Willem Dafoe, Chloe Sevigny, Reese Witherspoon, Justin Therux ve Jared Leto gibi önemli isimler yer almaktadır. Christian Bale bu filmdeki performansıyla 1984'te çocukken bile neler yapabileceğini göstererek kusursuz oynadığı Empire Of The Sun'dan sonra artık zirveye oynayacağının sinyallerini vermiştir. Film, gündüzleri Wall Street'te saygın bir iş adamı olan Patrick Bateman ( Bale ) 'ın geceleri ise kokain ve seks bağımlısı, evsizleri ve iş arkadaşlarını öldüren bir katil olarak ikili yaşayışını çarpıcı bir dille anlatıyor. 



CAST AWAY    2000 : 



Philedelphia ve Forrest Gump ile üst üste En İyi Erkek Oyuncu Oscarını kazanan 2 oyuncudan biri olan Tom Hanks'in yine devleştiği bir filmdir Cast Away. Yönetmen koltuğunda Tom Hanks'in Forrest Gump'ta da birlikte çalıştığı Robert Zemeckis var. Tom Hanks'e ise başarılı performansıyla ünlü aktrist Helen Hunt eşlik ediyor. Film ayrıca En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Ses olmak üzere iki dalda Oscara aday gösterilmiş fakat kazanamamıştır. Film, bir gemi kazasından kurtulan tek kişi olan Chuck Nolan ( Tom Hanks ) 'ın bir adaya çıkışını ve ilkel yöntemlerle hayatta kalma savaşını çarpıcı bir dille anlatıyor. 


TRAFFIC    2000 : 



Oceans serisiyle gönüllerde taht kuran Amerikalı yönetmen Steven Soderbergh'in aslında Oceans serisinden onlarca gömlek daha üstte olan filmi The Traffic, Oscar'da Soderbergh'e En İyi Yönetmen ödülünü kazandırmış ayrıca Benicio Del Toro'da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu seçilmiştir. Film diğer festivallerde de tüm ödülleri silip süpürerek adından çok söz ettirmiştir. Film, uyuşturucuyla mücadelede liderliğe getirilen politikacı Robert Wakefield, Meksika sınırında uyuşturucu kartelleriyle uğraşan iki polis, Robert'in evinde gittikçe uyuşturucuya daha da bağımlı hale gelen kızı. Film tüm bu karakterlerin yürekleri burkan hikayesini çarpıcı bir dille anlatıyor.



SNATCH     2000 : 



İngiliz sinemasının son yıllarda yetiştirdiği en önemli isimlerden olan, eğlenceli filmlerin yönetmeni Guy Ritchi'nin Lock, Stock And Two Smoking Barrels ( Ateşten Kalbe Akıldan Dumana ) adlı 1998'deki ilk başyapıtından 2 yıl sonra çektiği ikinci başyapıtıdır. Film, 2 farklı suç olayının birbiriyle nasıl bağlantısı olduğunu absürd bir dille anlatıyor. Çalınan bir elmasın peşindeki bir suç örgütü, çingene mahallesinde yaşayan sokak boksörü ve acımasız bir mafya babasına borçlanan bir suçlu. Filmde Brad Pitt, Benicio Del Toro, Jason Statham, Stephan Graham gibi ünlü oyuncular var. Film Ritchi'nin en sevilen filmlerinden olarak gösteriliyor. 



REQUIEM FOR A DREAM    2000 : 


Dahi yönetmen Darren Aronofsky'nin ikinci filmi olan film, gelmiş geçmiş en güçlü dram filmleri arasında gösterilmektedir. Uyuşturucu başta olmak üzere birçok bağımlılığın ve takıntının insanı ne noktalara getirdiğinin göstergesi olan film oscar kazanmasa da birçok oscar filminden daha çok benimsenmiş ve kült mertebesine yükseltilmiştir. Bağımlılık ve uyuşturucu denince akla ilk gelen filmdir. Filmin oyuncu kadrosunda 1974 tarihli Alice Artık Orada Yaşamıyor adlı filmdeki oyunculuğuyla En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar kazanan aktris Ellen Burstyn, müzisyenlik de yapan, günümüzde kariyerinin zirvesinde olan Jared Leto, Once Upon A Time In America, A Beautiful Mind ve Blood Diamond gibi filmlerdeki başarılı oyunculuğuyla adından sıkça söz ettiren aktris Jennifer Conolly ve Marlon Wayans bulunmaktadır. 


AMORES PERROS    2000 : 


Günümüzde Birdman adlı filmle Oscarlara damga vuran Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzales Inarritu'nun ilk ve çoğu kişiye göre en iyi filmi olarak gösterilen Ameros Perros ( Paramparça Aşklar ve Köpekler ) , özellikle kusursuz kurgusuyla çok konuşulmuş ve birbirinden habersiz insanların olaylar zinciriyle hayatlarının kesişmeleri tarzı filmlerin en iyisi olarak gösterilmiştir. Yönetmen Inarritu, 2006'da çektiği Babel adlı filmde de bu tarzını başarıyla kullanmıştır. Film, Oscarda ve Altın Küre'de En İyi Yabancı Film dallarında aday olarak kazanamasa da Cannes ve daha birçok festivalde ödülleri silip süpürmüştür. Ayrıca Meksikalı aktör Gael Garcia Bernal'de film sayesinde dünyaca tanınan bir oyuncu haline gelmiştir. 



MEMENTO    2000 : 


Günümüzün dahi yönetmeni Christopher Nolan'ın ilk uzun metrajlı filmi olan Memento ( Akıl Defteri ) , en iyi ilk filmler listelerinde hep en üst sıralarda yer almıştır. Nolan'ı birdenbire zirveye çıkaran film yönetmenin tarzının da haberini seyirciye ve eleştirmenlere vermiştir. Filmin başrollerinde 1997 yapımı kült polisiye L. A. Confidential ( Los Angelas Sırları ) performansıyla hatırladığımız Guy Pearce, Matrix üçlemesinin yıldız aktisti Carrie Anne Moss, yine sadece ilk Matrix'teki oyunuyla tanınan ve aynı yıl efsane The Sopranos dizisinde rol almaya başlayan Joe Pantoliano rol almaktadır.



GLADIATOR    2000 : 


Scott kardeşlerin büyük olanı Ridley Scott'un zirve filmi olarak görülen Gladiator, Oscarları silip süpürmüş ve daha birçok festivalden ödüllerle dönmüştür. Bir intikam öyküsünü anlatan film, özellikle dönem filmi olması nedeniyle kıyafetler, dekorlar yani kısacası görüntü ve sanat yönetimi olarak adeta kusursuzdur. Sektörde L. A. Confidential ( Los Angelas Sırları ) ile şöhret basamaklarını hızla tırmanan Avustralyalı aktör Russel Crowe, bu filmdeki muhteşem oyunculuğuyla En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar kazanmıştır. Film bu ödülün yanısıra En İyi Film ve En İyi Yönetmen dalları da dahil olmak üzere 2 oscar daha, toplam olarak ise 5 Oscar kazanmıştır. 

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder